Stowarzyszenie Geodetów Polskich, Główna Komisja Kształcenia Zawodowego oraz Zarząd Oddziału SGP w Warszawie zapraszają na X seminarium szkoleniowe pod honorowym patronatem Głównego Geodety Kraju z cyklu: „Problematyka stosowania przepisów prawa w dziedzinie geodezji i kartografii”. Tegoroczne seminarium odbędzie w dniach 25 - 27 kwietnia 2018 roku w Ośrodku Konferencyjno-Szkoleniowym 4 Żywioły, Falenty Al. Hrabska 4, 05-090 Raszyn.

W programie m.in.:
• Panel dyskusyjny: „Branżowe rozterki” (miejsce geodezji w działach administracji publicznej, finansowanie zadań geodezji, czy i w jakim zakresie ograniczyć zawartość baz danych PZGiK, pilne potrzeby zmian regulacji prawnych w geodezji i kartografii)
zaproszeni do udziału: Artur Soboń – Sekretarz Stanu MIiR, Marcin Wójtowicz – p.o. Głównego Geodety Kraju, dr hab. inż. Janusz Walo prof. PW – Prezes SGP, dr hab. inż. Waldemar Izdebski, dr inż. Ludmiła Pietrzak, Sebastian Bała, Mirosław Puzia, Dariusz Pręgowski
• E-usługi w geodezji - dr hab.inż. Waldemar Izdebski, Prezes Geo-System Sp. z o.o.
• Zmiany w przepisach o ochronie danych osobowych - przedstawiciel GIODO
• Nowe zasady kontroli wykonawcy prac geodezyjnych - Mirosław Puzia, Śląski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartografii
• Aktualizacja informacji zawartych w EGiB - Alicja Meusz, Dolnośląski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartografii
• GIS w Geodezji - Karolina Karpisz, ESRI Polska Sp. z o.o.

• Podział nieruchomości w orzecznictwie sądowo-administracyjnym - dr Magdalena Durzyńska, sędzia WSA w Warszawie
• Zasady udostępniania danych i dokumentów z PZGiK - Marek Kłopotek, Lubelski Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartografii
• Interoperacyjność zbiorów danych przestrzennych - Krzysztof Mączewski, Geodeta Województwa Mazowieckiego

• Problematyka wyłączania gruntów z produkcji leśnej - Sebastian Bała, Mazowiecki Wojewódzki Inspektor Nadzoru Geodezyjnego i Kartografii
• Tyczenie i geodezyjna inwentaryzacja powykonawcza oraz modernizacja egib (grunty zurbanizowane) w kontekście wyłączenie gruntów z produkcji rolnej i leśnej - dr inż. Ludmiła Pietrzak przedsiębiorca, Redaktor Naczelny Przeglądu Geodezyjnego.
• Decyzja zatwierdzająca projekt podziału nieruchomości i jej związek z zezwoleniem na wyłączenie grutów z produkcji rolniczej - Hanna Mierzwiak, geodeta powiatowy w Środzie Wielkopolskiej

W przerwach sesji szkoleniowych przewidziany jest serwis kawowy. Na zakończenie każdej sesji przewidziane są dyskusje z udziałem prelegentów.

Hotel usytuowany jest w bezpośrednim sąsiedztwie Parku Krajobrazowego i Rezerwatu Przyrody Stawy Raszyńskie. Rezerwat obejmuje 11 ha stawów rybnych utworzonych w XVIII w z fragmentami olszyn i łąk, gdzie można podziwiać rzadkie ptaki: ponad 120 gatunków, w tym ptaki drapieżne. Dla uatrakcyjnienia i złapania krótkiego oddechu po seminarium planujemy ostatniego dnia (tj.27 kwietnia w godz. 15-17) spacer ścieżką przyrodniczą po Rezerwacie. W przypadku chęci w wzięcia udziału w spacerze prosimy o dopisanie w zgłoszeniu + „ spacer”.

Istnieje możliwość bezpłatnego transportu uczestników z Dworca Centralnego do Ośrodka przed rozpoczęciem Seminarium oraz powrót do tego Dworca, po jego zakończeniu. W przypadku takiej potrzeby prosimy o dopisanie w zgłoszeniu + „transport” oraz telefonu kontaktowego uczestnika.

KOMITET ORGANIZACYJNY

Więcej informacji w Komunikacie nr 3 >>>